είμαι

…η Μαρία Δρίτσα, Αρχιτέκτων–Μηχανικός ΕΜΠ. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στα φανταστικά ‘80s με τα περιορισμένα ηλεκτρονικά μέσα και το πολύ παιχνίδι!

80's

παιδικά χρόνια

Από παιδί λάτρευα να παρατηρώ τη φύση, τα ζουζούνια, τα λουλούδια, τα σύννεφα…
Αλλά εκτός από τον πραγματικό κόσμο, τρελαινόμουν να φαντάζομαι νεράιδες, πειρατές και τόπους ονειρικούς. Όταν, λοιπόν, ο καιρός χάλαγε, καθόμουν με τις ώρες και αποτύπωνα όλα αυτά στο χαρτί ή τα κατασκεύαζα, φτιάχνοντας μινιατούρες από πηλό και ράβοντας κοστούμια για τις κούκλες μου. Είχα από τότε -και εξακολουθώ να έχω- μεγάλη αγάπη σε μια πιο vintage αισθητική σαν αυτήν των παλιών cart postal ή των σετ αλληλογραφίας που ανταλλάζαμε τα κοριτσάκια πίσω στα 80s’, ενώ έβρισκα πάντα πολύ αδιάφορα τα εμπορικά μοτίβα και τους ‘πολυφορεμένους’ ήρωες cartoon.

80's

90's

εφηβεία

Μεγαλώνοντας αποφάσισα με πολύ πάθος αλλά και πειθαρχία να ασχοληθώ με τη μουσική και παράλληλα ονειρευόμουν να σπουδάσω στη Σχολή Καλών Τεχνών. Στις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες είχα πάντα την ενθάρρυνση της αγαπημένης μου κυρίας Άννας Α., οικογενειακής φίλης και δασκάλας μου στα καλλιτεχνικά. Όταν το ηθικό μου έπεφτε, εκείνη πάντα μου το ανέβαζε διακριτικά, ενώ το εφηβικό μου μυαλό -ζώντας το δράμα του- την φανταζόταν σχεδόν να ζητωκραυγάζει!

1998

σπουδές

Τελικά με κέρδισε η Αρχιτεκτονική. Με πείσμα και αφοσίωση τα κατάφερα να εισαχθώ στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στα πρώτα χρόνια των σπουδών, οι εργασίες μας δεν γίνονταν δεκτές αν ήταν δουλεμένες σε υπολογιστή! Φυσικά τα laser cutters και τα 3D printers ήταν στη σφαίρα της φαντασίας! Δούλεψα, λοιπόν, πολύ με τα χέρια μου, βελτίωσα τις τεχνικές μου και την αγάπη μου για άψογο φινίρισμα σε ότι κάνω.
Αργότερα, όταν τα ψηφιακά μέσα άρχισαν να εισβάλουν παντού, ήρθα σε κόντρα για πρώτη φορά με τον εαυτό μου. Η σχεδόν εμμονική αγάπη μου για το χειροποίητο συγκρουόταν με τη λογική μου που κραύγαζε ότι ήταν καιρός να μπω στον ψηφιακό κόσμο. Με μέντορα τον αγαπημένο καθηγητή πολεοδομίας κύριο Δημήτρη Γ. κατάλαβα ότι ο δημιουργός σήμερα εκτός από ζωηρή φαντασία, μεθοδικότητα και άξια χέρια, πρέπει να ξέρει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που του δίνονται. Και κάπως έτσι από πείσμα… έγινα άσσος στο χειρισμό σχεδιαστικών τεχνολογικών μέσων χάρη στην χαριτωμένη κόντρα με τον καθηγητή μου κάποτε σε ένα αμφιθέατρο!

1998

2004

επαγγελματίας

Τελειώνοντας τις σπουδές, εργάστηκα με πολύ κέφι και πέρασαν από τα μάτια και τα χέρια μου πολλά και ενδιαφέροντα έργα. Από τη διαρρύθμιση ενός μικρού διαμερίσματος ή καταστήματος ως τη σύνταξη και τον συντονισμό Μελετών Εφαρμογής για αεροδρόμια και βιομηχανικά κτίρια. Είχα την τύχη να βρω σπουδαίους μέντορες και να συνεργαστώ με πολύ άξιους συνεργάτες, αλλά και να προλάβω να εφαρμόσω τις σπουδές μου πριν χτυπήσει την πόρτα και του επαγγέλματός μου η κρίση.

2012

μητρότητα VS καριέρα = αλλαγή πορείας

… και κάνοντας το πρώτο μου κοριτσάκι, κατάλαβα ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο και πιο όμορφο project της καριέρας μου… άλλωστε γι’ αυτό και αποφάσισα να το επαναλάβω! Μέσα από τις μικρές μου (τα δωμάτιά τους, τα παιχνίδια τους, την αθωότητα και τον ενθουσιασμό τους με κάθε μικρό πραγματάκι που έφτιαχνα με αγάπη για εκείνες) ξεκλείδωσαν και πάλι οι αραχνιασμένες πύλες από τους παιδικούς φανταστικούς μου κόσμους. Κάπως έτσι άρχισα να υλοποιώ ονειρεμένους χώρους και αντικείμενα για παιδιά, αρχικά για τα δικά μου και τους φίλους τους, με άλλη τεχνική και εμπειρία, εμπλουτισμένες ιδέες και όλα τα τεχνολογικά μέσα στις υπηρεσίες μου.

2012

2019

ίδρυση Putti

από τον Σεπτέμβριο του 2019 αυτή η τόσο δημιουργική δραστηριότητά μου απέκτησε χώρο, το Putti workshop. Είναι αρχιτεκτονικό γραφείο που προσφέρει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά, ο χώρος όπου θα κάνουμε τα ραντεβού μας ενώ τα μικρά σας μπορούν να απασχοληθούν ευχάριστα. Αλλά είναι και εργαστήριο όπου σχεδιάζω και υλοποιώ όλες μου τις κατασκευές. Εδώ μπορείτε να δείτε από κοντά όλες τις δυνατότητες ειδικών κατασκευών, δείγματα από χειροτεχνήματα, τοιχογραφίες, κοστούμια και πρωτότυπα δωράκια.